Saturday, November 14, 2009

Nasi Beriani dan Beriani Kambing (Bajet)

Sekarang kita kira pulak bajet untuk menyediakan hidangan kita tadi:


Beriani kambing:
- kambing australia shoulder (5 slice) – RM10
- minyak sapi – Brand Enrico RM5.29

- yogurt – Sunglo Sour Cream RM5.29 tapi guna skit je kira RM1.00
- tomato puree – Brand Duchef RM2.29
-Yg lain-lain ni bajet dlm RM5 la sebab ambil sikit sikit je….

- rempah beriani adabi
- bawang besar
- bawang putih
- halia
- tomato
- daun ketumbar
- madu
- garam
- carrot

- ciliapi/cilimerah/cilihijau


Total Bajet Beriani Kambing=RM10+5.29+1+2.29+5=RM23.58


Nasi Beriani:
-beras basmathi: 4cawan dlm RM2 kot
Yang lain-lain ni bajet dlm RM3 kot:

-bawang merah besar
-bawang putih
-minyak sapi –dah dikira dlm Beriani kambing

-rempah beriani adabi
-bunga cengkih
-kayu manis
-buah pelaga
-jintan manis
-tomato
-halia
-garam
-air


Total Bajet Nasi Beriani=RM2+RM3=RM5


Jumlah keseluruhan=RM23.58+RM5=RM28.58 / 5orang(aku anak beranak) = RM5.72 seorang. Banding dengan beriani bob RM7 sepinggan kira masih OK la…..


Dan nasi beriani tu dengan 4 cawan tu bole makan ramai orang lagi Cuma kena tambah lauk je lagi la..

No comments: