Sekarang kita kira pulak bajet untuk menyediakan hidangan kita tadi:
Beriani kambing:
- kambing
- minyak sapi – Brand Enrico RM5.29
- yogurt – Sunglo Sour Cream RM5.29 tapi guna skit je kira RM1.00
- tomato puree – Brand Duchef RM2.29
-Yg lain-lain ni bajet dlm RM5 la sebab ambil sikit sikit je….
- rempah beriani adabi
- bawang besar
- bawang putih
- halia
- tomato
- daun ketumbar
- madu
- garam
- carrot
- ciliapi/cilimerah/cilihijau
Total Bajet Beriani Kambing=RM10+5.29+1+2.29+5=RM23.58
Nasi Beriani:
-beras basmathi: 4cawan dlm RM2 kot
Yang lain-lain ni bajet dlm RM3 kot:
-bawang merah besar
-bawang putih
-minyak sapi –dah dikira dlm Beriani kambing
-rempah beriani adabi
-bunga cengkih
-kayu manis
-buah pelaga
-jintan manis
-tomato
-halia
-garam
-air
Total Bajet Nasi Beriani=RM2+RM3=RM5
Jumlah keseluruhan=RM23.58+RM5=RM28.58 / 5orang(aku anak beranak) = RM5.72 seorang. Banding dengan beriani bob RM7 sepinggan kira masih OK la…..
Dan nasi beriani tu dengan 4 cawan tu bole makan ramai orang lagi Cuma kena tambah lauk je lagi la..
No comments:
Post a Comment